Llocs de llegenda

Torre de Cellers

Es pensa que aquesta fortalesa va ser construïda sobre una antiga vila romana anomenada Villa Abdela, situada sobre la Via Augusta. Ara, aquesta fortificació medieval està enclavada al mig del polígon industrial Can Volart. És un mas fortificat entre la riera del Tenes i el riu Besòs. És originari del segle XIII i reconstruït els segles XIV i XV. És de planta quadrada amb coberta a quatre vessants, i dues torres de planta circular amb merlets als angles oposats a l’edifici. Aquestes torres tenen espitlleres rodones per a armes de foc. L’any 1999 va ser reconegut com el castell més ben conservat de Catalunya. Les llegendes sempre han vinculat el castell amb la màgia i els fantasmes. La troballa d’un tresor de monedes protagonitzada pels masovers i gràcies a la intervenció d’una vaca seria la història fantàstica més estesa.


Torre de Malla

S’han trobat restes possiblement romanes al seu terme. Es creu que la Torre de Malla va ser una vil·la romana anomenada Villa Alzar, que defensava l’encreuament de la Via Augusta que anava a Martorell amb la via romana de Barcelona a Vic, passant per Caldes de Montbui. La seva funció principal era la defensa del camí i dels vianants i, la secundària, l’explotació agrícola, adjudicada a un general retirat de l’exèrcit romà. Una de les llegendes explica que la Torre de Malla va ser residència d’un sarraí, molt ric i poderós.


Pedra Serrada o Pedra del Diable

La Pedra Serrada o Pedra del Diable és un dels megalits existents a Catalunya. Les seves dimensions són 2,50 m de llargada per 1 m d’amplada i pesa 3.595 Kg.
Han arribat fins els nostres dies dues llegendes diferents sobre l’origen d’aquesta singular pedra.
Pel que fa a l’origen dels dos noms, tenim que el de Pedra Serrada no s’utilitza en tota la regió, mentre que el de Pedra del Diable serveix també per anomenar una pedra de característiques semblants a Palau-solità ja des del 1880.