Fets de llegenda

La Riera Seca

Il·lustració: Inés Corral (Instagram @ines_ilustraciones)

Pel nord-oest de Parets del Vallès baixa la Riera Seca, que fa de límit natural entre les poblacions de Parets i Mollet.

La riera mulla els camps de conreu que finalitzen al seu pas malgrat ja no baixa l’aigua de fa segles, quan els vilatans de Parets vivien del camp i dels productes de les seves terres.

Passava que, de tant en tant, d’un dia per l’altre i sense avisar, la riera apareixia seca, el llit de la riera era xop però tant l’aigua com els peixos havien desaparegut de manera sobtada. Això durava uns dies fins que l’aigua tornava a brollar i regar els camps com si no hagués passat res.

Els habitants de Parets en sabien la causa, així  s’ho havien explicat de pares a fills des de temps molt remots. El motiu era que la nit d’abans havia passat un gegant que s’havia begut l’aigua. Amb les seves grans cames havia avançat pels camps de conreu fins arribar a la riera i un cop allà havia ajupit el seu gran cos, obert la seva enorme boca i apaivagat la set fins deixar la riera totalment seca.

Aquesta era l’explicació de la desaparició de l’aigua. Alguns vilatans i vilatanes fins i tot estaven convençuts que un dels gegants que venia a beure aigua era el Gran Farell (o Gegant del Pi), que viu a Caldes de Montbui.


El passadís secret

Il·lustració: Alba Ginesta

Diu la llegenda popular que en el transcurs de les guerres carlines del segle XIX, quan era perillós sortir de casa, a les masies abundaven els passadissos secrets i les portes falses. Més d’una vegada les famílies s’hi havien pogut amagar o fugir quan les coses es posaven molt malament.

Corre la veu de l’existència d’un passadís secret entre les masies de Can Butjosa i Can Músic. I encara més, diuen que l’entrada al passadís es troba a la Biblioteca Can Butjosa (que són les antigues quadres de la masia), i després de passar per un túnel secret per sota la biblioteca s’arriba a Can Músic, una masia prop de la Riera Seca. L’existència d’aquest túnel és un misteri que poca gent coneix.